A burgonya kiváló kálium és ásványi anyag forrás, mely nélkülözhetetlen a szervezet működéséhez. A méregtelenítés krumplival – mivel hatékony salaktalanító, gyulladáscsökkentő és lúgosító hatású -, ajánlott tisztítókúraként is. Ilyenkor viszont ajánlott a sót teljesen kihagyni a burgonyakészítményekből, vagy legalábbis a minimálisra csökkenteni használatát. Az ecetet helyettesítsük citrommal, és természetes fűszerekkel ízesítsünk.
Nem minden krumpliból készült étel alkalmas méregtelenítésre, és az sem mindegy, hogy mivel társítjuk a krumplit. A méregtelenítés krumplival való kúra alatt ugyanakkor arra is oda kell figyelnünk, hogy kerüljük azokat az élelmiszereket, melyek gátolják a tisztulás folyamatát. Ilyenek a gyorsételek, tartósított vagy színezékkel, ízfokozóval ellátott élelmiszerek, az édességek, a füstölt húsok, az alkohol, a cigaretta és a kávé.
Amennyiben célunk a méregtelenítés krumplival, a burgonyapürét saját levével és egy kevés vajjal készítsük. Fogyaszthatunk még burgonyalevest (zöldséglevest), petrezselymes vagy kapros krumplit, sült vagy héjában főtt krumplit, de olajba semmiképp ne süssük. A majonézes krumpli sem ajánlott. Rántás, habarás nélkül főzzünk, és mellőzzük a leveskocka, levesporok, ételízesítők használatát.
A napi 2,5-3 liter folyadékbevitel a méregtelenítés krumplival való kúra alatt is nagyon fontos. Hatékonyabb, ha éhgyomorra már folyadékbevitellel kezdjük a napot. Szóba jöhetnek a különféle gyógyteák, gyümölcs- és zöldséglevek vagy a tiszta, szénsavmentes ásványvíz. Fogyaszthatunk még kedvünkre zöldségeket, gyümölcsöket vagy friss bioételeket.